#story | Durf jij afhankelijk te zijn van je verbindingen?

“I boost your result and value by giving bespoke advice about your connections… “. Dat is de ‘oneliner’ die je leest op mijn Linkedin profiel. Dit ene zinnetje geeft de kern van mijn dienstverlening weer. Ik geef maatwerk advies over verbindingen met als doel méérwaarde en resultaat een boost te geven. In dit blog probeer ik je zo concreet mogelijk te laten zien hoe en wat ik doe en welke resultaten hier uitkomen.

 

Afhankelijk durven zijn en synergie creëren

“Een samenwerkingsverband aangaan is een strategische overweging om afhankelijk te zijn van andere partijen. De belangrijkste vraag die hieraan ten grondslag ligt is: kunnen we samen meer bereiken dan ieder voor zich? Essentieel is een gedeelde ambitie waarop partijen verbinden.” Dit is een quote uit het boek “Het geheim achter succesvolle samenwerkingsverbanden”. Zelf had ik de term niet beter kunnen omschrijven dan dit. Zodra ik start met een opdracht, groot of klein, heb ik altijd één vraag ik mijn achterhoofd. En dat is: “Durf jij afhankelijk te zijn van je verbindingen?”.

Synergie creëren is het ultieme doel bij verbinden. Alleen wanneer ‘de som der delen’ meer is dan het totaal kan er gesproken worden van een succesvolle verbinding. Deze verbindingen leveren méérwaarde en resultaat op voor alle betrokken partijen. Om dit te bereiken heb je partijen nodig die intrinsiek gemotiveerd zijn én het lef hebben om afhankelijk van elkaar te zijn. Ze durven afhankelijk van elkaar te zijn omdat ze het vertrouwen hebben dat ze vanuit samenwerking meer bereiken.

 

Resultaat en méérwaarde

Dit ‘meer’ is in iedere opdracht anders. Daarom is ook iedere klant, iedere opdracht en ieder advies maatwerk.

  • “Kan jij ons helpen met het oprichten van een netwerk gericht op fysieke veiligheid voor retail-ondernemers?”
  • “Kan jij ons programmateam ondersteunen zodat we juiste diensten aan bevoegd gezag kunnen leveren”
  • “Kan jij mij helpen met mijn content zodat ik de juiste doelgroep bereik?”
  • “Wij zijn een samenwerkingsverband aangegaan, kan jij ons helpen met verbinden met onze doelgroep?”

Dit zijn enkele vragen die ik in 2020 voorbij zag komen. Hierin zie je dat verbinding is altijd de basis, de ‘meer’ is altijd maatwerk. De ene keer duurt de zoektocht naar ‘meer’ 2 uur, de andere keer is de zoektocht naar ‘meer’ een cyclisch proces van meerdere maanden. Het resultaat is altijd dat ‘de som der delen’ meer is dan het geheel.

Enkele van deze vraagstukken zijn afgerond en hebben geresulteerd in aantoonbaar resultaat en meerwaarde.

  • Het ondernemersnetwerk is ondanks de ‘covid-19 pandemie’ in hybride vorm opgericht. De basis van het netwerk is volledig gebaseerd op ‘voorwaarden’ van de ondernemers. De meerwaarde die vanuit dit netwerk wordt gecreëerd is “SAMEN-werken aan een veilig vestigingsklimaat”.
  • Het ondersteunen van het programmateam “Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen” (Wkb) bij VNG is een cyclisch proces. De eerste resultaten zoals een roadmap voor implementatie en Ambassadeursnetwerken zijn gerealiseerd. De meerwaarde die wij samen creëren is dat we zorgen voor een soepele inwerkingtreding van de Wkb bij het bevoegd gezag.

Durf jij afhankelijk te zijn van je verbindingen?

Zoals je ziet streef ik samen met collega’s of co-creatie partners altijd naar synergie in samenwerkingsverbanden. Dit doe ik niet ‘voor alles en iedereen’. Nee, integendeel deel zelfs. Als er bij jou op dit moment ook maar een sprankeltje twijfel komt op de vraag “durf jij afhankelijk te zijn van je netwerk”. Dan ben ik helaas niet je ‘gedroomde partner’. Niet omdat ik confrontatie uit de weg ga, ik ben zelfs een enorme voorstander van ‘zonder schuring geen glas’. Maar het basisbegrip “afhankelijk durven zijn om te kunnen groeien”, dat ‘moet’ uit je hart komen. Durf jij afhankelijk te zijn van je verbindingen?